Σωστή Διατροφή στην Αυξημένη Χοληστερόλη και Τριγλυκερίδια

Όταν σας ανακοινώσει ο γιατρός σας μετά ανάλυση αίματος ότι έχετε αυξημένη χοληστερόλη ή τριγλυκερίδια και πρέπει να κάνετε δίαιτα δεν σημαίνει ότι πρέπει να πεινάτε ή να υποφέρετε.

Κατ’ αρχήν δεν είναι δίαιτα που χρειάζεται αλλά αλλαγή τρόπου διατροφής για μια ζωή. Μια νέα αρχή στη διατροφή σας πρέπει να γίνει.

Τι πρέπει να ξέρετε:- Αυξημένα τριγλυκερίδια και χοληστερόλη είναι συνήθως αποτέλεσμα λανθασμένης διατροφής, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις που είναι αποτέλεσμα κληρονομικότητας και εδώ όμως πάλι η σωστή διατροφή είναι αναγκαία.

Διατροφή πλούσια σε λίπη (προπαντός ζωικά) ανεβάζει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στα ύψη. Μόνο 30% των καθημερινών θερμίδων πρέπει να αποτελείται από λίπη και κυρίως φυτικά λίπη (λάδι της ελιάς, μαργαρίνες). Ξηροί καρποί και γλυκά περιέχουν επίσης λίπη. Η σωστή διατροφή αρχίζει από το ψώνισμα της νοικοκυράς.

Τα αυγά περιέχουν πολλή χοληστερόλη. Ένα αυγό περιέχει 300mg χοληστερόλη τόση όση επιτρέπεται να πάρει κανείς σε μια μέρα. Μόνο  δύο αυγά την εβδομάδα είναι επιτρεπτά. Στο αυγό η χοληστερόλη βρίσκεται μόνο στον κρόκο (κίτρινο) του αυγού. Το ασπράδι του αυγού περιέχει μόνο πρωτεΐνες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διατροφή. Πολλή χοληστερόλη περιέχουν επίσης τα εντόσθια και ορισμένα είδη ψαριού (γαρίδες, χταπόδια, στρείδια). Τα άλλα ψάρια είναι ωφέλημα. Η ζάχαρη κάνει κακό στην υγεία, διότι έχει θερμίδες που οδηγούν στο πάχος και μετά ανεβάζουν τα τριγλυκερίδια, καθώς επίσης και τα οινοπνευματώδη ποτά. Τα λίπη δεν είναι όλα βλαβερά. Η διατροφή μας πρέπει να περιέχει λίπος, διότι υπάρχουν βιταμίνες που για να απορροφηθούν πρέπει η διατροφή να έχει λίπος. Τα ζωικά λίπη αυξάνουν την χοληστερόλη ενώ τα φυτικά λίπη (ελαιόλαδο μαργαρίνη) χαμηλώνουν τη χοληστερόλη διότι περιέχουν πολλά ακόρεστα λίπη, σε σχέση με τα ζωικά. Γ αυτό πρέπει τα ζωικά λίπη να ανταλλάσσονται με τα φυτικά. Τα φυτικά λίπη δεν έχουν καθόλου χοληστερόλη .

Να τρώμε πιο συχνά ψάρι εκτός από αυτά που ανάφερα πιο πάνω. Συστήνεται επίσης κοτόπουλο δίχως λίπος και ψαχνό βοδινό. Φρούτα, λαχανικά και ψωμί μαύρο είναι πολύ χορταστικά, έχουν φυτικές ίνες και κάνουν καλό στην δυσκοιλιότητα. Με ειδική δράση τα πλούσια σε φυτικές ίνες φαγητά ρίχνουν και τη χοληστερόλη. Πλούσια σε φυτικές ίνες είδη είναι όσπρια, μήλα, μπανάνες, λαχανικά. Φτωχά σε φυτικές ίνες είναι το άσπρο ψωμί, μακαρόνια, γλυκά, ζυμαρικά. Το νερό δεν έχει καθόλου θερμίδες. Δεν είναι μόνο η χοληστερόλη που οδηγεί σε παθήσεις του καρδιοαγγειακού συστήματος αλλά και η πίεση, το κάπνισμα ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η ακινησία, το άγχος. Πρέπει και αυτά φυσικά να καταπολεμηθούν.

Παράδειγμα σωστής διατροφής:

Πέντε μικρά γεύματα την ημέρα είναι πιο υγιή από τρία μεγάλα.

Πρόγευμα

Είναι πολύ σπουδαίο μετά από τον βραδινό ύπνο, που συνήθως δεν τρώμε.  Το πιο σωστό πρόγευμα είναι τα δημητριακά (corn-flakes) περιέχουν φυτικές ίνες και βιταμίνες, με άπαχο γάλα, ψωμί μαύρο και μαργαρίνη δίαιτας.

Δεύτερο πρόγευμα

Γύρω στις 10 π.μ. ένα φρούτο ή καρότο.

Μεσημέρι

Ελαφρύ φαγητό, διότι μετά θα είμαστε κουρασμένοι π.χ. λαχανικά ή άλλο φαΐ δίχως κρέας, ή ψάρι με σαλάτα και ψωμί μαύρο.

Απόγευμα

Ένα γιαούρτι άπαχο, ή ένα ποτήρι γάλα άπαχο.

Βραδινό

Σαλάτα με δύο φέτες μαύρο ψωμί και ένα γιαούρτι άπαχο.

Βοήθεια για σωστή επιλογή τροφίμων:

Κρέας:- Συστήνεται ψαχνό βοδινό, χοιρινό φιλέτο, κοτόπουλο, κουνέλι. Να αποφεύγονται όλα τα ζωικά λίπη, ορατά και μη (λουκάνικα, σαλάμι κλπ.).

Ψάρι:- Όλα τα μη λιπαρά ψάρια – φιλέτα, όχι γαρίδες, χταπόδια και στρείδια.

Γαλακτοκομικά είδη:- Άπαχο γάλα και άπαχα τυριά. Όχι ζωικά λίπη, βούτυρο.

Λάδι και λίπη:- Φυτικά έλαια είναι επιτρεπτά, ζωικά έλαια και λίπη όχι.

Ζυμαρικά:- Μαύρο ψωμί και παράγωγα, όχι άσπρα είδη – όχι γλυκά.

Φρούτα:- Όλα τα φρούτα εκτός από τις κονσέρβες που έχουν ζάχαρη.

Ξηροί καρποί:- Επιτρέπονται, προσοχή όμως διότι παχαίνουν.

Γλυκά:- Με λίγο βούτυρο και ζάχαρη, όχι κρέμες και βαριά γλυκά.

Μπαχαρικά:- Επιτρέπονται όλα, καθώς και όλοι οι χυμοί.

Αλκοόλ:- Απαγορεύεται. Πίνετε όμως άφθονο νερό.

Σύνοψη

Για να έχει κανείς υγιή διατροφή, δεν χρειάζεται ειδική δίαιτα, διότι δεν είναι αρρώστια αλλά σωστή διατροφή η οποία αρχίζει από το ψώνισμα της νοικοκυράς. Η σωστή διατροφή ισχύει για όλους, για αυτούς που έχουν χοληστερόλη αλλά και για αυτούς που δεν έχουν ακόμα.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ