Παθητικό Κάπνισμα και Καρκίνος του Πνεύμονα

Τα τελευταία χρόνια γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την προστασία των μη καπνιστών, και έχουν φέρει ήδη τα πρώτα αποτελέσματα. Στις Η.Π.Α δεν επιτρέπεται το κάπνισμα μέσα στα αεροπλάνα σε εσωτερικές πτήσεις. Στη Γαλλία απαγορεύεται το κάπνισμα σε δημόσια κτίρια. Ότι το κάπνισμα έχει βλαβερές συνέπειες στην υγεία είναι γνωστό και αποδεκτό (έχει σχέση με τον καρκίνο των πνευμόνων, τις καρδιοπάθειες κ.α.) Το παραδέχονται και αυτοί που πουλάνε τσιγάρα, ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία μας. Το παραδέχονται και γραπτώς πάνω στο εμπόρευμα που αγοράζουμε. Ο κόσμος φυσικά το αγοράζει. Τώρα αν κάποιος πωλεί πατάτες και γράφει πάνω στο σάκο ότι οι πατάτες αυτές βλάπτουν την υγεία μας, θα τις αγοράζαμε; Εγώ πιστεύω όχι, γιατί τέτοιο μυαλό δεν κουβαλάμε. Όταν μάθουμε σε κάτι δεν θέλουμε να το σταματήσουμε, όπως τα μικρά παιδιά.

Τί γίνεται όμως με τους φουκαράδες τους μη καπνιστές που ρουφούν τον καπνό χωρίς να το διαλέξουν οι ίδιοι. Για το θέμα αυτό έχουν δημοσιευτεί στη Γερμανία δύο μελέτες (Frontham και Stockwell) πoυ αποδεικνύουν ότι και οι παθητικοί καπνιστές κινδυνεύουν από καρκίνο του πνεύμονα, και μάλιστα πολύ περισσότερο από τους καθαρά μη καπνιστές. Οι κύριοι αυτοί εξέτασαν συνολικά 630 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, και συγκεκριμένα μόνο γυναίκες. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που βρήκαν είναι ότι ο κίνδυνος να πάθει η σύντροφος κάποιου καπνιστή καρκίνο του πνεύμονα είναι κατά 1.3 – 1.4 φορές περισσότερο από τους μη καπνιστές. Φυσικά είναι μικρό το ποσοστό αυτό, αλλά υπάρχει σίγουρα σχέση με τον καρκίνο του πνεύμονα και το παθητικό κάπνισμα.

Τι είναι το παθητικό κάπνισμα:- Είναι όταν κάποιος εισπνέει καπνό (του τσιγάρου, πούρου, πίπας) χωρίς να είναι ο ίδιος καπνιστής. Αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους – π.χ. τα παιδιά γίνονται παθητικοί καπνιστές όταν καπνίζουν οι γονείς. Όταν ο ένας σύντροφος καπνίζει και ο άλλος όχι. Στον τόπο εργασίας, τις ελεύθερες ώρες, (καφενείο, εστιατόρια κ.α.).

Βλέπουμε συχνά πινακίδες που να γράφουν ότι απαγορεύεται το κάπνισμα, και εντούτοις άτομα κάθονται κάτω από την πινακίδα και καπνίζουν με την ησυχία τους ή βλέπουμε μια έγκυο να καπνίζει και να υποχρεώνει το βρέφος μέσα στη κοιλιά της να γίνεται και αυτό παθητικός καπνιστής. Τι φταίει το βρέφος αυτό;

Σύνοψη:

Ότι ο καρκίνος του πνεύμονα έχει άμεση σχέση με το κάπνισμα είναι γενικά αποδεκτό. Μέχρι τώρα δεν ήταν εντελώς σίγουρο αν το ίδιο συμβαίνει και με τους παθητικούς καπνιστές. Η μελέτη που αναφέρεται πιο πάνω δείχνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ παθητικού καπνίσματος και καρκίνου του πνεύμονα. Η σχέση αυτή είναι μικρή αλλά υπάρχει σίγουρα.

Άρα το παθητικό κάπνισμα είναι και αυτό ένας παράγοντας κινδύνου. Έχει φυσικά και άλλες επιδράσεις στην υγεία το παθητικό κάπνισμα εκτός από τον καρκίνο του πνεύμονα όπως π.χ. βρογχίτιδα στα παιδιά. Επίσης υπάρχουν και κοινωνικές προεκτάσεις μεταξύ καπνιστών, γι’ αυτό και οι απαιτήσεις των μη καπνιστών για την προστασία τους από το παθητικό κάπνισμα είναι τόσο συχνές.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ