Ελαιόλαδο: Προστατεύει την καρδιά

Φαρμακευτικές Ιδιότητες

Το ελαιόλαδο περιέχει αρκετά ακόρεστα οξέα, σε σχέση με άλλα έλαια. Αυτό φαίνεται να έχει θετική επίδραση πάνω στη χοληστερόλη, δηλ. «ρίχνει» την χοληστερόλη. Αυτός είναι ο λόγος γιατί η συχνότητα των καρδιοπαθειών στις μεσογειακές χώρες είναι πιο χαμηλή από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως όλοι γνωρίζουμε το λάδι της ελιάς στους μεσογειακούς λαούς χρησιμοποιείται καθημερινά. Όσο λιγότερα ελεύθερα οξέα περιέχει το λάδι, τόσο καλύτερη είναι η γεύση του. Φυσικά αυτό είναι και θέμα γούστου. Το λάδι είναι όπως το κρασί που ανάλογα με το τόπο, τη θερμοκρασία, την ωριμότητα, έχει και άλλη γεύση.

Η επιτροπή της Ε.Ε. έχει ξεχωρίσει τα εξής είδη λαδιού:

  1. Φυσικό λάδι extra. Περιέχει μέχρι ένα γραμμάριο οξέα στα εκατό γραμμάρια λάδι.
  2. Φυσικό λάδι. Περιέχει μέχρι 2 γραμμάρια οξέα στα 100 γραμμάρια λάδι.

Το ελαιόλαδο περιέχει πολλά ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Τα οξέα στο ελαιόλαδο αποτελούνται μέχρι 80% από «απλά ακόρεστα οξέα» τα οποία περιέχουν καλή χοληστερόλη και εμποδίζουν την τοποθέτηση της κακής χοληστερόλης στα αγγεία με τα γνωστά αποτελέσματα (έμφραγμα, αρτηριοσκλήρυνση).

Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται τα λίπη (παραγωγή ενέργειας, προφύλαξη από το κρύο). Η χοληστερόλη είναι αναγκαία στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι στη μεμβράνη στα κύτταρα του οργανισμού. Επίσης από τη χοληστερόλη γίνονται άλλες ουσίες όπως η κορτιζόνη. Επειδή τα λιπίδια δεν είναι διαλυτά μέσα στο αίμα, τη μεταφορά τους την αναλαμβάνουν ειδικά μόρια με τα οποία όταν ενωθούν κάνουν τις λεγ. λιποπρωτεΐνες. Αυτός ο συνδυασμός από λίπος και πρωτεΐνη αποτελείται από τριγλυκερίδια, χοληστερόλη, φωσφατίδια και πρωτεΐνες. Αυτές οι λιποπρωτεΐνες έχουν διαφορετική πυκνότητα. Λέγονται L.D.L. (Low-Density-Lipoprotein) ή κακή χοληστερόλη με χαμηλή πυκνότητα.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ