ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ: Τι Άλλο Πρέπει να Γνωρίζουμε

Όταν κάποιος κάνει την ετήσια εξέταση πρόληψης (check-up) στο γιατρό του (αναλύσεις, καρδιογράφημα, υπέρηχοι, κ.α.) πρέπει εκτός από τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια να ελέγχει το HDL και το LDL.

HDL Cholesterol (High Density Lipoprotein): Είναι λιποπρωτεΐνη ψηλής πυκνότητας. Λέγεται και καλή χοληστερόλη διότι προφυλάσσει (καθαρίζει τα αγγεία από την αρτηριοσκλήρωση που οδηγεί στο έμφραγμα. Φυσιολογική τιμή στο αίμα πάνω από 40.

LDL Cholesterol (Low Density Lipoprotein): Είναι χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη. Λέγεται και κακή χοληστερόλη διότι όταν είναι αυξημένη στο αίμα οδηγεί σε αρτηριοσκλήρωση – έμφραγμα. Κανονική τιμή στο αίμα, λιγότερο του 150.

Ερευνητές γιατροί στη Γερμανία παρατήρησαν ότι νέοι ασθενείς αλλοδαποί (κυρίως Τούρκοι) χωρίς ενοχλήσεις υπέστησαν έμφραγμα, παρόλο που η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα ήταν σε φυσιολογικές τιμές. Έγινε έρευνα και εξετάστηκαν για το LDL και HDL. Τότε βρέθηκε το HDL χαμηλό (λιγότερο του 40), το δε LDL ψηλό (περισσότερο από 200) .

Ενώ προηγουμένως οι ασθενείς νόμιζαν ότι δεν κινδυνεύουν από έμφραγμα, αμέσως μετά την ανακάλυψη του χαμηλού HDL και του ψηλού LDL, κατατάχθηκαν σύμφωνα με τη μελέτη του Framinham σε πολύ ψηλό επίπεδο κινδύνου να πάθουν έμφραγμα.

Πως μπορούμε να επηρεάσουμε το HDL και το LDL

Το HDL μπορεί να ανέβει το δε LDL να χαμηλώσει, με τους  ακόλουθους τρόπους:

  1. Δίαιτα.
  2. Το κάπνισμα πρέπει να σταματήσει.
  3. Σωματική άσκηση.
  4. Φάρμακα.
  5. Δίαιτα

Η δίαιτα για ψηλή χοληστερόλη ρίχνει τη χοληστερόλη και μπορεί να ανεβάσει το HDL και να χαμηλώσει το LDL. Η δίαιτα αυτή είναι ήδη αρκετά γνωστή. Πρέπει να αποφεύγονται τα ζωικά λίπη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά. Συστήνονται τα ψάρια (εκτός από οστρακοειδή και γαρίδες) και πολλά χόρτα.

  1. Το κάπνισμα πρέπει να σταματήσει

Το κάπνισμα οδηγεί σε χαμηλό HDL και πρέπει να σταματήσει.

  1. Σωματική άσκηση

Με την άσκηση μπορούμε να ανεβάσουμε το HDL και να χαμηλώσουμε το LDL. Συστήνονται το τρέξιμο, ποδήλατο, σκι, γυμναστική. Το κολύμπι κάνει καλό στον οργανισμό, αλλά φαίνεται να μην επηρεάζει το H DL.

Άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν είναι:

Fibrinogen (ινοδωγόνο)

Facto Vll (παράγοντας 7): Τα δύο αυτά έχουν άμεση σχέση με την πυκνότητα του αίματος. Όταν ένας ασθενής έχει ψηλά τριγλυκερίδια και ψηλή χοληστερόλη, συνήθως είναι αυξημένο και το ινοδωγόνο καθώς και ο παράγοντας 7 στο αίμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα λιγότερη ινοδώληση, δηλαδή πιο εύκολη δημιουργία θρόμβων με αποτέλεσμα το έμφραγμα, διότι μειώνει τη μικροκυκλοφορία του αίματος. Μέχρι τώρα επιστεύετο ότι το αυξημένο ινοδωγόνο στο αίμα ήταν αποτέλεσμα του εμφράγματος και όχι αντίστροφα. Αυξημένες τιμές ινοδωγόνου βρίσκονται σε καπνιστές, παχύσαρκους, στις ηλικιωμένες γυναίκες λόγω εμμηνόπαυσης καθώς και σε γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια και γενικά στο γήρας.

Άτομα που είναι χορτοφάγοι έχουν χαμηλές τιμές ινοδωγόνου στο αίμα, που σημαίνει ότι με τη δίαιτα το ινοδωγόνο μπορεί να επηρεαστεί.

  1. Φάρμακα

Όταν όλα τα πιο πάνω δεν οδηγούν σε καλυτέρευση της κατάστασης, δηλαδή χαμηλότερο LDL (κακή χοληστερόλη), και ψηλότερο HDL (καλή χοληστερόλη), χαμηλά τριγλυκερίδια και χαμηλό ινοδωγόνο, τότε πρέπει να δοθούν φάρμακα.

ΣΥΝΟΨΗ

Για να αποφύγει κάποιος το έμφραγμα, πρέπει εκτός των άλλων να κάνει αναλύσεις για χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, HDL (καλή χοληστερόλη), LDL (κακή χοληστερόλη) και όταν χρειάζεται Fibrinogen και Facto Vll.

Φυσικά πρέπει να προσέχει και τη διατροφή του, να σταματήσει το κάπνισμα και να κάνει σωματική άσκηση.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ